2024. február 29.
A 7EK. Kolozsvári Bolyai Egyetem, 1958

1958 november negyedikén a kolozsvári Bolyai Tudományegyetem aulájában, egy nyilvános gyűlésen, Takács Lajos rektor bejelentette, hogy hét magyar szakos diákot politikai huliganizmus vádjával kizárnak az ország összes egyeteméről és az Ifjúmunkás Szövetségből. Hatan közülük - a hetedik már nincs az élők sorában - ismét ellátogattak a kizárásukhoz és az akkori diákéletükhöz főződő helyszínekre.

Mi történt 1956-ban a kolozsvári magyar egyetemen Miért zártak börtönbe egyetemi hallgatókat, tanárokat, miért kellett két évvel később újabb börtönbüntetésekkel és hét diák kizárásával példát statuálni?

Az egyetem aulájában lezajlott viharos provokáló gyűlést és az eseményeket a hajdani diákok a helyszínen elevenítik fel. A hetek: Baranyi László, Boros Zoltán, Csőgör Enikő, László Annamária, Lázár Erzsébet, Metz Katalin, Simon Mária. A riporter: szintén egy volt évfolyamtársuk, Koczka György, aki 1958-ban azért nem vehetett részt a megbélyegző és kizáró nagygyűlésen, mert épp börtönbüntetését töltötte. Rendezte a "hetek" egyike, Boros Zoltán. Operatőr Kötő Zsolt és Sánta Ádám.
Egy nemzedék a kereszten. 1958, a magyar szak negyedéveseinek egy csoportja /fent balról/: Boros Zoltán, Szilágyi Domokos, Tibád Levente, Nagy Kálmán, Illés József, Lázár Erzsébet, Horváth Annamária, Metz Katalin, Kiss Zoltán. /Kattints a képre!/
Links
© 2010 Boros Zoltan
Website by Andrix